SOLARIERÖR och SOLLAMPOR


Det finns många olika sorters lysrör och lampor för solarier. Kvartslampa, även kallad analyslampa användes förr i tiden också som sollampa. Den är numera förbjuden för all annan användning än för industriellt och medicinskt bruk. UV- ljuset i kvartslampan består nästan uteslutande av UV-B. Redan efter ett par minuters exponering blir huden röd och irriterad. Om du har en gammal kvartslampa, lämna in den på en återvinningsstation. Du skall absolut inte försöka sola med den - du kan få svåra brännskador. Numera vet vi bättre. Forskningen inom phototherapy och UV-strålning jämte teknisk utveckling har gjort våra moderna solarier säkra att använda. I mitten av 70-talet kom de första solarierna av den typ som vi i dag använder ut på marknaden. Mycket har hänt sedan dess, fler lysrör, läcker design bättre kylning, kortare exponeringstid.
Olika kontrollorgan världen över har också bestämmelser och rekommendationer som tillverkare av solarier har att följa. I Sverige är det SSI, Statens strålningsinstitut som ansvarar för den svenska marknaden och sätter gränsvärden för wattstyrka och UVA-UVB sammansättning i solariet. Alla solarier måste godkännas av SSI för att få säljas på den svenska marknaden.

Vad som bestämmer bruningsffekten i ett solarierör är wattstyrkan, sammansättningen av UVA/UVB och om lysröret har inbyggd reflektor eller ej. Lysrören har också olika mängd brinntimmar. Kanske inte så viktigt när det gäller lysrör för hemmabruk eftersom lysrören också kan åldras, men för professionellt bruk har det naturligtvis betydelse.

Lysrör med wattstyrka från 15W till 100W är de vanligast förekommande. Vart och ett passande till "sitt" solarium. HPlampor har oftast en wattstyrka på 400W.
Vi får ofta frågan om man kan öka effekten på solariet genom att köpa ett lysrör med högre wattstyrka. Tyvärr så hjälper inte det, det är nämligen de sk drosslarna i solariet som bestämmer wattstyrkan ut. Lysrörens längd är också knuten till wattstyrkan.

Vill man få ut den bästa effekten skall man välja ett reflektorrör. Det ger nästan 25% mer bruneffekt eftersom inga strålar går till spillo bakåt i solariet. Då kommer genast frågan; varför finns det över huvud taget rör utan reflektor?
Svaret är enkelt;
1. reflektorrören kostar några kronor mer
2. ett reflektorrör som monteras i sängdelen på solariet kan göra att liggskivan känns för varm. Det finns inte heller samma behov av inbyggd reflektor i underdelen eftersom man för det mesta ligger närmare lysrören där.

UVA och UVB är beteckning på de olika våglängder som ett solarierör innehåller. Det finns även en våglängd med beteckningen UVC som finns i solens strålar, men som lyckligtvis filtreras bort på väg till oss på jorden. UVC skulle vi bli brända av och risk för cancer skulle vara stor.
Alltså, solarierören innehåller nästan bara UVA strålar, men en viss mängd UVB behövs för nybildning av pigmentet. Ett bra solarierör ligger i spektrat 300-320nm.
Fördelen med att sola i solarium är att man normalt inte bränner sig. En mycket känslig hud skall naturligtvis alltid vara försiktig med solandet.

Här nedan finner du beteckning och namn på de vanligaste och mest efterfrågade lysrörer som vi säljer. Söker du ett speciellt lysrör som inte finns på listan skicka oss ett mail så letar vi upp det.

Lysrör    
100W Philips CLEO. Performance, Professional, med och utan reflektor Från 86:-
100W Wulff Solarium PLUS, med och utan reflektor Från 82:-
100W Wulff GoldSun RS , med och utan reflektor Från 152:-
100W Cosmolux, med och utan reflektor Ca 132:-
80W Wulff med reflektor Ca 79:-
40W Philips med reflektor Ca 99:-
36W Philips PLL Ca 110:-
25W Wulff Lysrör Spaghetti Beauty Sun Ca 88:-
20W Philips 09N (Ersätter Toshiba Blacklight) Ca 106:-
15W Cosmolux Spaghetti Ca 82:-
     
Lampor    
400W Lampa Ariana Ca 390:-
400W Lampa Super Kos HD Ca 420:-
400W Lampa Philips HPA Ca 390:-


TIPS!
Byt glimtändare varannan gång du byter lysrör. Lysrören håller då längre.